O nás

pict3
Společnost Prokama, s.r.o. byla založena v roce 2010 a od svého založení nabízí komplexní služby v oblasti pozemního stavitelství od počáteční fáze konzultací a studií, přes tvorbu projektové dokumentace v různých projektových stupních a zajištění nutných posudků, stanovisek a povolení (tzv. inženýring), až po fázi dozorování během realizace staveb a zajištění finálních povolení užívání dokončených staveb.

Sveřte se do našich rukou a my Vás provedeme celým procesem tzv. "na klíč!"

Služby

Předprojektová příprava
Velká část investorů si důležitost této fáze projektu bohužel vůbec neuvědomuje. Setkáváme se i s případy, kdy k nám investor přichází již s konkrétní představou a požadavky na výstavbu, aniž by si ověřil veškeré informace, které samotný návrh a jeho proveditelnost ovlivňují.
Ano, jedná se o souhrn činností, které nejsou na první pohled viditelné. Jejich význam je ale zcela zásadní. Čím důkladnější předprojektová příprava je, tím hladší průběh povolovacích procesů investora čeká. Nemluvě o situaci, kdy v případě opomenutí se investor může dostat i do situace, kdy jeho záměr je ze strany úřadů nebo jiných účastníků řízení zcela zamítnut.
Mezi nejvýznamnější aktivity patří zjištění všech podmínek, které jsou uvedeny v územním plánu, případně územní studii. Ne každý investor si je vědom skutečnosti, že existují nejrůznější limity, které je nutné dodržet. Jedná se např. o parametr minimální plochy zeleně, kterou je nutné na pozemku zachovat, povolený typ staveb (způsob užívání), max. počet podlaží, výška stavby, vzhled navrhovaných staveb apod.
Další důležitou aktivitou je zjištění průběhu všech sítí technické infrastruktury (vodovod, kanalizace, plynovod atd.) včetně specifikace jejich tzv. ochranných pásem. Ve většině případů se tak jedná o koridory, kde je jakákoli výstavba zcela vyloučena nebo značně omezena. V rámci sítí také doporučujeme kontaktovat jednotlivé provozovatele s otázkou na jejich kapacity a podmínky v případě požadovaného nového napojení. Není výjimkou, že v některých lokalitách jsou kapacity sítí prostě vyčerpány a provozovatel tak s Vaší žádostí o připojení souhlasit nebude.
V neposlední řadě je důležité prověření místa stavby z pohledu nejrůznějších ostatních ochranných pásem a území, jako jsou např. ochranné pásmo lesa, železnice, chráněné krajinné oblasti, chráněná ložisková území atd.
Shora uvedený výčet není rozhodně konečný. Pouze Vás chceme upozornit, že předprojektová příprava má své opodstatnění a každý investor by jí měl věnovat dostatek času. Pokud jste ve fázi, kdy teprve zvažujete nákup pozemku za účelem výstavby, pak vše shora uvedené platí dvojnásob.
Věřte, že řádná příprava dokáže ušetřit nemalé finanční prostředky a starosti!
Studie
Obecně je možné investory rozdělit do dvou skupin. Jedni volí typový katalogový projekt. Druzí pak přichází s požadavkem na návrh stavby dle vlastních požadavků. (Nejen) pro tuto druhou skupinu investorů je vypracování studie neodmyslitelnou částí cesty k úspěšnému cíli.
Na trhu naleznete celou řadu architektů, architektonických kanceláří a ateliérů. Náš přístup k návrhům se s některými z nich ale zásadně liší. Pro nás je zcela zásadní, aby návrh stavby byl především funkční. V našich studiích tak nenajde pouze ono „krásno“, ale především „praktično“.
Studie je projektová fáze, na které s investorem spolupracujeme v nejvyšší možné míře. Snažíme se pochytit veškeré potřeby, zvyky a nároky investora a vše maximálně efektivně zahrnout do návrhu. Během této fáze projektování vzniká rovnou několik variantních řešení, která s klientem průběžně konzultujeme a ladíme až do finální podoby. Vypracovaná studie je pak základním materiálem pro tvorbu projektové dokumentace.
Projektová dokumentace
Stejně tak, jako existuje několik fází projektu, existuje hned několik typů, resp. stupňů projektové dokumentace. Konkrétní rozsah a požadavky na projektovou dokumentaci definuje platná legislativa. Cílem tohoto textu není popisovat jednotlivé stupně, je ale nutné si uvědomit, že stupňů je více a každý z nich má své opodstatnění a účel.
Běžný investor se tak může setkat s pojmy, jako jsou např. dokumentace pro vydání rozhodnutí o umístění stavby (DUR), dokumentace pro ohlášení stavby nebo vydání stavebního povolení (DSP), dokumentace pro vydání společného povolení, dokumentace pro výběr dodavatele stavby, dokumentace pro provádění stavby (DPS) atd.
My jsme zde připraveni vytvořit pro Vás projektovou dokumentaci dle Vašich a samozřejmě také dle legislativních požadavků.
Inženýring
Pro některé může být pojen Inženýring zcela neznámý. Zjednodušeně by se tímto pojmem dala zahrnout veškerá byrokracie spojená s projektem již od počáteční fáze – předprojektové přípravy až po dokončení a povolení užívání stavby.
Jelikož již během projekční fáze je nutné komunikovat s různými správci inženýrských sítí, úřady, organizacemi a státní správou, nabízíme Vám možnost zajistit pro Vás veškerá nutná vyjádření, stanoviska a povolení tzv. „na klíč“. O průběhu a aktuálním stavu všech povolovacích procesů vždy investora průběžně informujeme, takže má vždy aktuální přehled.
Ušetříme Vám tak čas, který byste jinak strávili běháním po úřadech a vyplňováním různých formulářů. Ušetřete si tento čas a věnujte ho zajímavějším a zábavnějším aktivitám!
Výběr dodavatele
Každý investor bude dříve či později stát před otázkou, kdo stavební práce provede? Již v odstavci o projektové dokumentaci (výše) jste se mohli dozvědět o stupni dokumentace pro výběr dodavatele stavby. Tato dokumentace neobsahuje pouze textové a výkresové části, ale také výkazy výměr, nebo položkové rozpočty.
V rámci této oblasti nabízíme investorům služby konzultační, kdy spolupracujeme při výběrových řízeních. Cílem naší podpory zde není vybrat dodavatele, to je vždy na volbě investora. Naším cílem je v rámci výběrového řízení provádět vyhodnocení předložených cenových nabídek, upozorňovat na odlišnosti a případné odklonění od zadání a rozsahu. Výsledkem je tak pouze doporučení dodavatele prací, o kterém jsme přesvědčeni, že zadání a rozsahu zcela porozuměl a jeho cenová nabídka obsahuje kompletní rozsah materiálu a prací tak, že v průběhu samotného provádění stavebních prací již nedojde k navyšování ceny. Mimochodem onen pojem „více práce“ je něco zcela ojedinělého pro naší krajinu. Z vlastní praxe můžeme potvrdit, že v zahraničí se s obdobným termínem nesetkáte.
Naším cílem tak je ochrana Vašich peněz.
Odborný dozor stavby
V rámci dozoru stavby je prováděna pravidelná kontrola na staveništi. Kontrolujeme tak, že zhotovitel stavby postupuje dle platné projektové dokumentace, případně řešíme odchylky od projektu či úpravy. Samozřejmostí je účast na kontrolních prohlídkách na stavbě, které vede stavební úřad. Stejně tak spolupracujeme při předání staveniště a převzetí stavby nebo její části. V neposlední řadě poskytujeme podporu při odstraňování vad a nedodělků a při reklamačních řízeních.

Kontakt